Via een stage kwam Dirk van der Smit in aanraking met Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard. Inmiddels is hij er als deelnemer niet meer weg te denken. Vijf dagen per week is de 21-jarige Ouderkerker te vinden op de locaties Huisraadplein. QuaWonen en onze Kringloopwinkel bij Nico Boven.

“Het bevalt me erg goed”, zegt Dirk. “Het werk is leuk, ik voel me gewaardeerd en vrij. Mooi is ook dat de begeleiders en je collega’s je echt betrekken bij alles. Je voelt echt dat je eigen inbreng hebt. Niet alleen op de locaties, maar ook via de Cliëntenraad. Ik vind dat goed en bijzonder.”

Dirk staat bekend als een vrolijke kerel met veel interesse in andere mensen en een grote ‘sociale antenne’. Een mooi mens dus die, ondanks zijn aandoening CP en zijn gebondenheid aan een rolstoel, positief in het leven staat. “Natuurlijk heb ik ook mijn momenten waarop ik verdrietig ben over mijn beperking”, zegt hij. “Maar gelukkig heb ik fijne mensen om me heen, zeker óók bij dagbesteding. Op mijn moeilijke momenten slepen ze me er door heen. En gelukkig heb ik mijn humor. Ook dat helpt!”

Zijn vrije tijd brengt Dirk van der Smit op verschillende manieren door. “Op maandag ben ik regelmatig bij één van mijn tantes in Gouda”, vertelt hij. “Dan doen we leuke dingen zoals shoppen en koken. Ook eet ik één keer per week bij Laura Otterspeer, een vriendin van mijn moeder. Ook met haar kan ik het prima vinden. En ik vind het lekker om naar muziek te luisteren. Je ziet het: mijn weken zijn goed gevuld. En wat SDK betreft: ik voel me daar eigenlijk helemaal geen ‘dagbesteder’, maar vooral ‘medewerker’. Dat zegt meteen alles over hoe ik het daar naar mijn zin heb, hè! Het is top!”