Danny van Vliet liep al een half jaar mee in Huisje van de Zeeuw en gaat binnenkort als kok aan de slag in ons ‘teruggekeerde’ project Eetcafé De Crimpemaar in Krimpen aan den IJssel. Een interview met een even ervaren als bevlogen vakman.

“Je mag me best kok uit overtuiging noemen”, glimlacht Danny van Vliet (50). “Als jong ventje wist ik al dat de keuken mijn werkterrein zou worden. Op mijn 15e maakte ik mijn debuut. Nu, 35 jaar later, is dat jeugdig enthousiasme er nog steeds en ga ik een nieuwe uitdaging aan: als kok werken voor Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard.”

Zijn lange loopbaan als leerling-kok, kok, sous-chef en chef-kok bracht Danny langs een breed scala aan restaurants. Zo werkte hij in Belvedere, Lekzicht, de Witte Brug, Het Witte Huis (in Pijnacker), een tegen een Michelin-ster aan schurkende zaak tussen Oudewater en Montfoort, De Arendshoeve en Huisje van de Zeeuw. “Het mooie van mijn vak is dat geen dag hetzelfde is als de vorige”, zegt hij. “En elke keer ben je creatief bezig om iets moois te bereiden. Ik heb op alle niveaus gewerkt en geleerd dat je ook met een eenvoudig kipfiletje mooie dingen kunt doen.”

Danny van Vliet is blij met zijn nieuwe baan bij SDK in het algemeen en De Crimpenaar in het bijzonder. “Een opstartend bedrijf van twee jonge ondernemers; dat spreekt me sowieso aan en daagt uit om er met z’n allen iets moois van te maken. Ook vind ik het mooi om met de deelnemers aan het werk te zijn. Dat vergde wel wat aanpassing van mijn kant, omdat je anders bezig bent dan in een standaardsituatie. Omdat we vooral de déélnemers gerechten willen laten maken, heb je automatisch een meer begeleidende rol. De praktijk wijst zichzelf in dezen. En hun toewijding en glimlach doen de rest! Dat is en blijft zo mooi!”

Danny van Vliet woont met vrouw en kinderen (een tweeling van 16 jaar) in Schoonhoven. “Een echt vrouwengezin”, grijnst hij. “Zelfs onze hond behoort tot het vrouwelijk geslacht, ha ha! Ik zie mijn vrouw en kinderen nu meer dan ooit, omdat mijn werktijden nu zo zijn ingedeeld dat ik ’s avonds gewoon thuis ben. Ik moet eerlijk zeggen: dat bevalt uitstekend. Voorheen werkte ik soms tot laat door en kwam ik vaak ‘s nachts pas thuis. Het is heerlijk om in rustiger vaarwater te zijn terechtgekomen.”