Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard prijst zich gelukkig met de aanwezigheid van vrijwilliger Bert Sterkenburg. Mede dankzij zijn expertise op het gebied van financiën en organisatie lukte het SDK een buitengewoon zwaar jaar te doorstaan.

Normaal gesproken houdt Bert Sterkenburg zich op interim-basis bezig met financieel advieswerk en het leiding geven aan financiële administraties van grote ondernemingen/instanties.

Toen het kabinet Rutte op 14 maart 2020 een ‘intelligente lockdown’ afriep over Nederland, was het Bert Sterkenburg meteen duidelijk dat SDK zijn hulp én kennis goed kon gebruiken. “Ik kende directeur Arjenne Timmer al een flink aantal jaren omdat we samen optrokken bij de realisering van woonvoorzieningen in de Krimpenerwaard,”vertelt hij. “Daarnaast is mijn dochter Elke al een aantal jaren als deelneemster binnen de dagbesteding actief. Met veel plezier. Mijn vrouw en ik hebben haar op verschillende vlakken zien ontwikkelen. Prachtig om mee te maken. Haar dagbesteding speelt daar een belangrijke rol in. De bewonderenswaardige bevlogenheid van Arjenne en al die andere mensen binnen SDK zorgden ervoor dat ik niet vanaf de zijlijn wilde toekijken toen de gevolgen van de eerste lockdown aan de oppervlakte kwamen. Ik besloot mijn diensten aan te bieden en ben er vanaf dat moment vol in gedoken.”

“Die eerste dagen was er vooral verwarring. Een groot aantal dagbestedingsdeelnemers bleef thuis of in de woonvoorziening en het was onduidelijk hoe de zorgaanbieders waar SDK mee optrekt om zouden gaan met de situatie. De afspraak was dat SDK per deelnemer bij de zorgaanbieders een bedrag declareert. Om dat te kunnen doen moet een deelnemer daadwerkelijk op de dagbestedingslocatie aanwezig zijn. Daar was in die eerste lockdown-periode veelal geen sprake van, waardoor SDK in de problemen zou kunnen komen. Dat was het moment waarop ik er in sprong. Ik ben eerst gaan onderzoeken wat de regeltjes waren en ben daarna in contact getreden met de zorginstellingen. Dat was een spannende tijd. Tot onze opluchting kwam er vervolgens vanuit het Ministerie het bericht dat de dagbesteding doorbetaald moest worden. Het was een redelijk weerbarstig proces om dat uiteindelijk voor elkaar te krijgen bij een aantal zorginstellingen én de gemeente. Uiteindelijk kwam het rond. Fijn was dat heel veel ouders van deelnemers hun solidariteit met de stichting toonden. Dat heeft ons erg geholpen. Ook de partners van SDK zijn we dankbaar. Een aantal van hen had en heeft het zwaar als ondernemer in coronatijd. Desondanks zijn ze ons trouw gebleven en zien ze toekomst in de samenwerking.”

Momenteel bevindt SDK zich in een situatie waarin nog steeds scherp aan de wind gezeild moet worden, maar ook ruimte is voor voorzichtig optimisme. “De stichting heeft 2020 doorstaan en met veel inzet en soms ook hoofdbrekens iedereen binnenboord kunnen houden”, weet Bert Sterkenburg. “De zorg blijft gelukkig bekostigd worden, maar we zullen wel strak op de financiën moeten blijven zitten. Het voorbije jaar hakte er echt stevig in, zeker ook omdat SDK verschillende inkomsten uit onder meer activiteiten, maaltijdservice en kringloopwinkel misliep. De kosten evenwel liepen door, dus is het duidelijk dat je, ondanks  de goede regelingen vanuit de overheid, inlevert. We moeten weer gaan bouwen aan een toename van de financiële soliditeit.”

“Ik ben in ieder geval blij dat SDK de crisis vooralsnog is doorgekomen. De stichting is het waard om voor te knokken. Dat vind ik als vrijwilliger én als vader van één van de deelnemers. Vandaar dat ik me er graag voor inzet.”