20 Aug 2019

De Rolstoelbus al 25 jaar een begrip!

0 Reacties

Al 25 jaar vervult de ‘Rolstoelbus’ een belangrijke functie voor oudere inwoners van Lekkerkerk én mensen met een beperking. Een interview met Jannie Timmermans en Pim van den Berg.

Pim van den Berg en Jannie Timmermans

Jannie Timmermans was er een kwart eeuw geleden ook al bij toen de eerste rolstoelbus in gebruik werd genomen. “De aanschaf van de bus was mogelijk door giften en via verschillende inzamelacties die alles bij elkaar de benodigde 90.000 euro opleverden”, herinnert de Lekkerkerkse zich nog goed. “Om de bus te mogen besturen moesten we een speciale ANWB-cursus volgen, compleet met een certificaat.” De ‘rolstoelbus’ werd lange tijd vooral ingezet om ouderen naar en van de dagbesteding in zorgcentrum De Breeje Hendrick te vervoeren. Nadat deze dagbesteding werd beëindigd werden nieuwe wegen ingeslagen. “Sinds een jaar of zeven valt de rolstoelbus onder  Dagbesteding Krimpenerwaard”, vertelt Pim van den Berg. “We vervoeren onder andere ouderen naar de winkel, de dokter of de kapper en rijden daarnaast mensen naar de dagbesteding voor ouderen in verzorgingshuis Tiendhove in Krimpen aan den IJssel. Dat doen we met vrijwillige chauffeurs.” Pim van den Berg is één van hen, maar heeft inmiddels aangegeven te gaan stoppen. “Dat heeft voor een belangrijk deel met mijn leeftijd te maken. Ik ben nu 81 en vind het na een kleine vijftien jaar mooi geweest. Een paar weken geleden vertelde ik aan één van mijn vaste passagiers, een oudere dame uit Krimpen aan de Lek, dat ik er mee zou gaan stoppen. ‘Dan doe ik hetzelfde’, zei ze glimlachend tegen mij. Moet ze trouwens niet doen hoor, want de rolstoelbus is onmisbaar als het gaat om mobiliteit voor veel ouderen en mensen met een beperking.”

Jannie Timmermans is zeker niet van plan om haar vrijwilligerswerk als rolstoelbuschauffeuse te stoppen. “Het geeft me veel plezier en voldoening”, zegt ze. “Het is gewoon een fijne bezigheid voor iedereen met een rijbewijs, wat vrije tijd én de wil om zich nuttig te maken voor een ander. Nieuwe chauffeurs zijn altijd welkom. Een telefoontje naar Arjenne Timmer (06-28682464) of mailen naar
arjenne.stgkrimpenerwaard@gmail.com is voldoende.”