Langzaam maar zeker gaat Nederland weer van het slot na een kleine anderhalf jaar van vaak strenge coronamaatregelen. Ook wij als SDK hadden uiteraard doorlopend te maken met beperkingen. Voor onze horecapartners gold hetzelfde. Een dubbelinterview met Ad Scheer, uitbater van onder meer Huisje van de Zeeuw en diens zoon Wilco Scheer, bedrijfsleider van Pannenkoekenrestaurant Onder de Molen.

“We geven wel eens glorieuzer tijden meegemaakt”, gooit Ad Scheer maar meteen een eufemisme in de strijd. “In deze coronaperiode voelde je je meer crisismanager dan ondernemer. Een belangrijk item was de verkoop van hotel-restaurant De Arendshoeve. Er was een gegadigde maar die haakte af omdat hij het financieel niet rond kreeg. Gelukkig bleek er een tweede kandidaat, waardoor het toch nog rond kwam. En nog fijner: het merendeel van onze medewerkers vond een nieuwe baan. Dat scheelde een hoop zorgen. De verkoop zorgde voor een bevrijd gevoel. Inmiddels zitten we in de fase waarin we bezig zijn met de toekomst van Amicitia, Huisje van de Zeeuw en Onder de Molen. Onze band met Stichting Dagbesteding is sterk. Niet voor niets was Huisje van de Zeeuw twaalf jaar geleden het eerste project van SDK. We hebben in de coronatijd nooit overwogen om ODM of Het Huisje te sluiten. Sterker nog: er was geen haar op ons hoofd dat daaraan dacht. We hielden steeds de deelnemers voor ogen. We doen het uiteindelijk met z’n allen voor hen. Of de exploitatie dan geld kost of geld opbrengst, is niet eens relevant. Ook in de nieuwe opzet van het Amicitia-pand na verkoop zal zeker het belang van SDK en haar deelnemers worden meegewogen. Ik heb het gevoel dat de koper van het complex daar voor open staat.”

Ad’s oudste zoon Wilco is sinds een aantal maanden bedrijfsleider van Pannenkoekenrestaurant Onder de Molen in Bergambacht. En dat bevalt hem uitstekend. “Na de verkoop van De Arendshoeve ontstond een situatie waarin ik me de vraag moest stellen: hoe ga ik mijn leven nu inrichten?”, vertelt hij. “Ik was in de vorige situatie bedrijfsleider en ben dat nu in OdM weer. De voorbije periode was best zwaar omdat je vanwege de beperkende maatregelen moet uitkijken dat je niet in een negatieve flow belandt. Nu het pannenkoekenrestaurant weer open is en we weer gasten mogen begroeten, is dat vervelende gevoel helemaal verdwenen. Daarnaast geniet ik er enorm van als ik de deelnemers zie. Ze zijn helemaal opgeleefd nu er weer reuring in de zaak is. Hun aanwezigheid geeft in alle opzichten meerwaarde aan het restaurant. Daarnaast vind ik het persoonlijk prettig dat mensen met een beperking een nuttige en zinvolle dagbesteding wordt aangeboden in OdM.”

Ad Scheer geniet van de rust nu hij zijn horeca-activiteiten aan het afbouwen is. “De vrijheid is heerlijk én bijzonder”, zegt hij. “Dat geldt niet alleen voor mij, maar ook voor mijn vrouw Jacky. Zij heeft nu meer tijd om bijvoorbeeld ponylessen te geven. Ik werk in de moestuin, maak wijn en rookworst, help met de hooibouw en heb twee oude tractoren gereviseerd. Volgend jaar hoop ik definitief met pensioen te gaan.”

Ook Wilco Scheer heeft het best naar de zin. “Ik kan Onder de Molen prima combineren met de zorg voor onze twee kinderen,” zegt hij. Mijn ouders waren altijd zeven dagen per week met de zaak bezig, ik kan het wat relaxter aanvliegen en dat heeft veel voordelen. De focus hoeft niet meer zeven dagen per week op de zaak te staan, maar vijf. Dat geeft rust in je hoofd. Het is fijn zo.”