Vrolijk. Goedlachs. Voorzien van een goed gevoel voor humor. Tja, dan is het voor veel lezers al duidelijk: we hebben het over onze deelnemer Ruben Heuvelman! 

We treffen Ruben in onze kringloopwinkel bij Nico Boven in Lekkerkerk. En daarmee hebben we meteen zijn favoriete dagbestedingsplek te pakken. “Klopt”, zegt de 37-jarige Krimpenaar. “Ik werk ook met plezier in lunchroom De Heerlijkheid, maar de kringloopwinkel vind ik nog net even leuker. Dat komt omdat hier altijd wat te doen is. De ene keer sta ik spullen die mensen hier komen brengen in te nemen, dan weer vul ik de schappen aan, ben ik aan het ‘prijzen’ of help ik een klant. Dat alles bij elkaar geeft veel voldoening.”

Ruben is inmiddels een aantal jaren actief binnen SDK. Hij woont in De Zwaluwhof in Krimpen aan den IJssel. “Begeleid wonen”, vult hij aan. “Bevalt me goed. Ik heb een leuk appartement met een ‘lichte’ inrichting, compleet met grote hoekbank en een ‘bioscoop-tv’. In mijn vrije tijd zit ik graag te gamen met mijn playstation of kijk ik Netflix.”

Ruben heeft een jongere broer en een oudere zus die net als hij in Krimpen aan den IJssel wonen. “Ik ben van ons drie de enige met een beperking”, zegt hij. “Vervelend? Ik heb dat wel zo gevoeld, maar denk er verder weinig aan. Ik heb het gewoon prima naar mijn zin zoals ik leef. Ik heb een vrolijk karakter en vind het leuk om grapjes te maken. Dat doe ik zeker óók tijdens mijn werk. Zo laat ik mijn begeleidsters Tessa en Anémone wel eens schrikken door me te verstoppen en dan ineens voor ze te gaan staan, ha ha! Ook in De Heerlijkheid vind ik het leuk om mensen aan het lachen te maken. Dillan bijvoorbeeld, en Max en Marcus. Ze kunnen die grapjes wel waarderen. Ik plaag graag, maar pest nooit. Daar ligt een grens. En ik vind het prima als mensen mij plagen. Of ik ook wel eens boos wordt? Dat gebeurt bijna nooit. Ik word eigenlijk alleen maar kwaad als mensen expres iets fout doen en het dan ontkennen. Daar kan ik niet tegen. Geef het gewoon eerlijk toe, zou ik willen zeggen. Da’s veel beter toch?!”