Een warme maaltijd tussen de middag, leuke sociale contacten opdoen en onderhouden, deelname aan recreatieve  activiteiten; het kan allemaal in Buurtkamer Parkrand in Krimpen aan den IJssel. Woensdagmiddag vond de officiële opening plaats van dit project waarin bewoners en omwonenden en de verstandelijk beperkte deelnemers van Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard samen optrekken.

Francien Jansen (één van de actieve bewoners van het complex aan Tijm 1) en dagbestedingdeelnemer Sapho Fickel mochten samen bij wijze van openingshandeling een lint doorknippen. “Heel leuk om te doen”, zegt Sapho (20) die een week of vier geleden samen met haar collega-dagbesteders en hun begeleiders vanuit SDK in de buurtkamer begon. “Het bevalt me hier goed. De mensen zijn aardig en vinden het eten heel lekker. En ik mag ze bedienen en een praatje met ze maken.”

Sapho, die nu nog bij haar ouders woont maar op 16 maart gaat verhuizen naar een begeleid wonen-appartement in Prinsessenpark, wordt samen met haar collega’s begeleid door onder andere Monique de Groot, Kim Mak en Herman Bleijenberg. “Binnen een paar dagen voelden we ons hier al meer dan thuis,” zegt Kim Mak. “Wat natuurlijk enorm meewerkte was de hartelijkheid waarmee onze deelnemers en wij in Buurtkamer Parkrand werden ontvangen. Dat voelt voor iedereen goed.”

Eén van de allerbelangrijkste nieuwe activiteiten in de Buurtkamer is de Open Eettafel die elke doordeweekse dag plaatsvindt. “We hadden bij de eerste keer meteen al tien gasten”, weet kok Herman Bleijenberg. “En daarna groeide dat aantal door tot dik in de twintig en zelfs al een keer 37! Dat geeft alleen maar aan dat er écht behoefte aan is.”

De deelnemers en begeleiders van Buurtkamer Parkrand houden zich bezig met verschillende disciplines: zo organiseren ze spelletjesmiddagen, koffie-/thee ochtenden en worden hand- en spandiensten verricht voor de bewoners van het appartementencomplex. Ook houden ze de ontmoetingsruimte schoon. “In de toekomst willen we nog meer gaan organiseren”, vertelt Monique de Groot. “Maar minstens net zo belangrijk is dat we nú al een sociale functie hebben en daardoor meerwaarde leveren. Mensen voelen zich welkom. Dat is zo fijn om te zien. Prettig is ook de samenwerking met QuaWonen. De mensen daar is geen moeite te veel om samen met ons van de buurtkamer een succes te maken. Dat werkt lekker hoor!”

Adrie Neef kan het beamen. Ze is al meer dan drie weken elke dag te gast bij de Open Eettafel. “Echt ideaal”, zegt de bewoonster van Parkrand. “Je krijgt een heerlijk, vers bereid driegangenmenu voor een heel aantrekkelijke prijs en je wordt bediend door echte kanjers, want dat zijn ze: de lieve en ontwapenende deelnemers van de dagbesteding. Toen het project startte was ik nog wat afwachtend, maar dat stadium ben ik nu helemaal voorbij, ha ha! Ik ben totaal verkocht!”