Stel je voor: je doet dagbesteding en wil je verder ontwikkelen. Wat zijn dan de mogelijkheden qua scholing? 

Patrizia Antuzzi, zelf moeder van een zoon en een dochter die als deelnemers bij SDK actief zijn en in het laatste jaar van haar studie HBO Social Work, besloot zich in overleg met SDK-directeur Arjenne Timmer te verdiepen in de angels en voetklemmen én de mogelijkheden.

“Mijn kinderen Max en Tess hebben misschien wel de potentie om door te groeien, maar komen niet in aanmerking voor het reguliere onderwijs. Andere opties dan een MBO-opleiding zijn er voor hen niet. Oké, ze hebben ‘doorstromingsrecht’om naar MBO 1 te gaan, maar de praktijk daar is niet ideaal voor mensen met een verstandelijke beperking of autisme. Je weet van te voren dat ze het niet gaan redden in zo’n omgeving. Te druk. Teveel prikkels.”

Zoals Max en Tess zijn er meer jongeren, weet Patrizia Antuzzi. “Arjenne beaamt het. Er zijn een aantal dagbestedingsdeelnemers die zich op de langere termijn verder zouden kunnen ontplooien in bijvoorbeeld een participatiebaan. Alleen is de weg daar naar toe nog niet geplaveid. Het maatwerk ontbreekt nog. Er zijn wel mensen die pogingen ondernemen om ‘het gat’ te dichten. Zo zijn Arjenne en ik onlangs in Tilburg geweest waar een meneer al vijftien jaar bezig is om jongeren met een beperking zo te scholen dat ze nieuwe stappen kunnen zetten. Een deel van hen stroomde uiteindelijk door naar een participatiebaan. Het was een inspirerend en leerzaam bezoek, vonden wij. Vervolgens heb ik contact gezocht met de ROC’s Rijnland, Albeda en Zadkine. Alle drie waren ze heel enthousiast en zijn op zoek naar samenwerkingsverbanden. Inmiddels hebben twee van de drie al Huisje van de Zeeuw gezien om te ervaren hoe het bij SDK werkt. Het zou geweldig zijn als de ROC’s bijvoorbeeld in samenwerking met SDK horecaopleidingen voor deze specifieke doelgroep gaan ontwikkelen. Alles om dat tot een succes te maken is in principe aanwezig. Voor de deelnemers is het een extra pre dat ze het onderwijs krijgen in een hun vertrouwde SDK-setting en daar de kans krijgen om certificeringen te halen. Dat zou toch zou prachtig zijn!?”